Музиката, наред с осветлението, температурата, ароматите, цветовете и структурата на помещението, е един от уж скритите фактори, които подсъзнателно диктуват решенията ни за покупка. Тя спомага за по-пълноценно взаимодействие с бизнеса, отразява идентичността на бранда и може да увеличи продажбите, ако се използва правилно.

Може да се каже, че е цяло изкуство балансирането между мелодията, която звучи и ефекта, който искате да постигнете. Това прави намирането на подходяща музика доста трудно за повечето бизнеси. Вие трябва да сте наясно с това точно как искате да се почувстват клиентите Ви и да обвържете това с визията на бранда и посланието, което носите. Разбира се, всичко това е в тясна връзка с текущите рекламни кампании и промоции, и дори с времето навън, денят и часът.

Какъв тип музика да избера?

Според различни проучвания в магазин за вино, например, класическата музика кара клиентите да избират по-скъпите бутилки вино, в сравнение с поведението им, когато вървят поп парчета. Класическата музика пасва перфектно на винарския магазин заради присъщата асоциация с качество и изисканост. А това със сигурност са черти, които отразяват такъв тип бизнес.

Ако продавате скъпи продукти или такива във високия ценови клас, класическата музика може би ще доведе до резултати.

Няколко фактора, които да вземете предвид при избора на музика:

Колко силна да бъде музиката?
Бързо или бавно темпо?
Стил музика, който най-добре отразява бранда?
Какво преживяване искате да предадете на клиентите?
Продукти или услуги продавате?

Музиката допълва атмосферата

Вместо да избирате музика, която ви харесва, подберете такава съответстваща на атмосферата, която се опитвате да създадете. Може би сте бизнес, насочен към семействата и целите уютна атмосфера? Или сте енергични, живи и цветни? А може би искате да осигурите спокойствие на клиентите си? Подходящото темпо, сила на звука и стил на мелодиите ще предадат индиректно точно това усещане и атмосфера още преди клиентите да са влезли в обекта.

Тъй като битката между електронните магазини и услуги става все по-ожесточена, качеството на пазаруването във физическия обект на марката става все по-важно за отличаването на бизнеса сред множеството конкуренти.
А музиката играе толкова голяма роля в създаването на приятно и запомнящо се преживяване за клиента, че много големи марки вярват, че ще развалят цялостния облик на бизнеса и атмосферата в обекта си, ако спрат или сменят музиката.

Музиката определя движението на потока от хора

Проучвания показват, че бързината, ритъма и силата на музиката могат да повлияят на скоростта, с която хората преминават през Вашия обект. Бързата музика стимулира желанието на клиентите за движение и обратно, бавната музика успокоява и кара клиентите да се застоят и разгледат по-подробно заобикалящите ги продукти.

Това са фактори, които трябва да бъдат отчетени при избора на музика като се вземат предвид и желаните цели. Например, когато идва време да затваряте Вашият търговски обект може да решите да пуснете бързи и енергични мелодии, за да насърчите хората да се движат по-бързо. По друг начин бързата музика може да се използва в час пик, когато да приканва посетителите бързо да избират продуктите и да направят път на следващите клиенти. Със същия успех това се прилага в ресторанти, барове и дискотеки.

Музиката влияе на усещането, когато чакаме на опашка

Доказано е още, че музиката влияе на възприятието за време.

Дълги опашки биха се усещали като по-кратки, ако през това време звучи приятна музика.
Същия принцип стои зад мелодията, която чувате при задържане по време на разговор. Ако обаждащият се чува приятна мелодия, е по-малко вероятно да затвори. По същия начин клиенти, които харесват музиката в магазина или ресторанта ви, е по-вероятно отново да се върнат.

В съвременния ритейл всеки търговец се стреми към повече отличителност на бранда си. Персонализираната телевизия Digital Signage и изборът на подходяща музика могат да бъдат точно такъв характерен белег, който мигновено да дефинира таргет групата и нейните предпочитания.