Когато залагате на реклама чрез дисплеи или Digital Signage, една от първите стъпки, през които ще минете е изборът на екран.
Твърде е вероятно решаващия фактор да се окаже цената и всичко да приключи до тук. Но тъй като е много вероятно след време да промените мнението си, ви предлагаме да бъдете подготвени предварително.

Няколко термина, които срещате постоянно,

и защо са важни при избора на дисплей 🙂

Резолюцията (Display Resolution) – се отнася до общия брой на пикселите на екрана, като стандартно се посочват пиксели по хоризонтала и вертикала. Например, най-разпространената резолюция за добро качество е  Full HD – 1920 х 1080 px, известна просто като 1080 p. 4К (Ultra HD) пък е съкращение за резолюция от  3840 x 2160 px.

Важно е да съобразявате резолюцията на екрана с тази на излъчваното съдържание – когато то отговаря на резолюцията на дисплея, е логично да изглежда най-добре. Ето защо 4К дисплеите предизвикат очаквания WOW ефект само ако на тях се излъчва съдържание с пиксели 3840 x 2160, а не Full HD.

Display resolutions

Други разпространени размери са Half HD – 1280 x 720 px и SD – 640 × 480 px.

Гъстота на пикселите(Pixel pitch) – термин, който се отнася до разстоянието между пикселите на екрана. По-малко число означава по-малко разстояние, което пък означава възможност за излъчване на по-гладко изображение.

Съотношение (Aspect ratio) – показва съотношението между дължината и широчината на екрана, което определя формата на екрана. Дисплей с резолюция 1920 × 1080 има съотношение 16:9 (т. нар. широк екран). Друго стандартно съотношение е 4:3 – подходящо за съдържание в портретен режим. Ако съотношението на екрана и това на излъчваното съдържание не съвпадат, картината се деформира – разпъва се, смалява се или е заобиколена с черни ленти.

screen aspect ratio digital signage

Яркостта (Brightness) на екрана е количеството светлина, което той е способен да излъчва. Това е важна спецификация, когато става въпрос за дисплеи, разположени под въздействието на силна светлина като слънце. Тогава със сигурност трябва да търсите силна яркост като характеристика на екрана.

Освен това е нужно да се обръща внимание дали покритието на дисплея отразява светлината (като огледало) или е матирано. В първия случай съдържанието ще се възприема по-трудно.

Контраста на дисплея (Display contrast) е съотношението, което описва разликата между най-яркото бяло и най-тъмното черно, така че контраст 1000: 1 означава, че най-яркото бяло е 1000 пъти по-ярко от най-тъмното черно. Като правило колкото е по-голям контраста толкова по – голямо количество детайли могат да бъдат доловени в изображението. Това е важна характеристика, ако дисплеят е изложен на силна светлина.

Какви са основните разлики между LCD, LED и OLED дисплеите?

LCD (Liquid Crystal Display) или течнокристалните дисплеи са най-широко използваните екрани от години насам. Този вид дисплеи са най-достъпните като цена, вариращи като големина до 95 инча и с възможност за 4K. LCD технологията има известни ограничения що се отнася до яркост, контраст и ъгъл на виждане, но като цяло остава едно от най-добрите решения.

LED екраните (Light-Emittig Diode) са популярна опция и технология, подобна на тази при LCD, но с подобрена устойчивост. Те са подходящи, както за външна реклама (билборди, на фасади и др.) така и за вътрешна реклама в заведения, банки, търговски центрове и др. LED екраните са особено подходящи за видео стени и по-големи екрани, тъй като поддържат по-високо качество на картината и по-голяма яркост и контраст в сравнение с LCD дисплеите.

OLED (Organic light-emitting diode) дисплеите са ултра тънки и леки дисплеи, поддържат много висока яркост, контраст , качество на картината и освен това са най-енергоспестяващите екрани, произведени до сега. Разбира се, за сега, това остава най-скъпото решение, подходящо предимно за изграждане на бутикова и модерна бизнес визия.

А защо не проектор?

Проекторите са привлекателни решения по няколко причини. Когато става дума за видео стени или големи дисплеи, покупката на проектор е много по-изгодно решение. Някои от устройствата поддържат и прилично ниво на яркост. Недостатъците са свързани предимно с доста по-ограничените приложения на технологията и нуждата от бяла стена, на която да се прожектира. Освен това със сигурност ще е нужно да регулиране светлината, за да се получи желаната картина.

Колко голям дисплей да изберем?

 

Размерът на екрана е субективно понятие и се определя до голяма степен от Вашите предпочитания.
Няколко важни момента:

    • информацията, която ще се показва да се вижда ясно, като вземете предвид от каква далечина ще се гледа съдържанието;
    • да отчетете какво качество ще бъде излъчвано. Колкото по-висока е резолюцията, тя позволява картината да се вижда ясно много по-отблизо, докато при по-малка резолюция е възможно при близко гледане, да се виждат отделните пиксели;
    • да отчетете до колко комфортно е да се наблюдава дисплея, така че да не натоварва зрението;
В заключение можем да обобщим, че най-важното е да изберете дисплей, съобразен със:
факторите на околната среда, където ще бъде разположен дисплея (осветеност, изложеност на атмосферни влияния)
вида на излъчваното съдържание и неговото качество
големината на екрана да отговаря на големината на помещението и отдалечеността, от която се предполага, че ще се гледа
до колко енергоспестяваща е технологията на дисплея